+40 364 149 715
  • Romania
  • English
  • French
  • German
Ne găsiți și pe:

Date geografice

  • Acasa
  • Regiune
  • Date geografice

Municipiul Dej este situat în nord-estul județului Cluj, la confluența celor două râuri: Someșul Mare și Someșul Mic, unde s-a format un bazin depresionar aluvionar, care este încadrat de dealuri terasate. Astfel zona se dispune ca un amfiteatru în jurul municipiului, ocupând aproximativ 45-50% din suprafața acestuia. Altitudinea minimă este de 220 m în lunca Someșului. Cea maximă este de 420 m pe dealul 10 Rompas, respectiv o diferență de 200 m între înălțimile formelor de relief în interiorul intravilanului. Această dinamică a obligat orașul să se așeze între patru dealuri: Dealul Florilor, Mulatau, Rompas si Dealul Sf. Petru.

Restul reliefului este structurat în terase. Culoarul depresionar reprezintă arii de convergență nu numai ale căilor de comunicație rutieră, feroviară, ale curenților de aer, cursurilor de apă, dar și ale activităților umane. Orașul este încadrat de Dealul Igișului la sud-est, la est Dealul Pinticului, Rompasului, Cabdicului, Dileului, Mulătău și Bacău, spre nord Dealul Somcutului, Cetanului și Vadului, iar spre nord-est Dealul Tirului.

Localitățile componente ale municipiului Dej - Ocna Dej, Pintic și Somcutu Mic - sunt situate între dealurile Clujului și Dejului: Ocna Dej pe Valea Ocna, Pintic pe un platou al văilor Ocna și Orman și Somcutu Mic pe Valea Olpretului sau Bobâlnei.

ROMÂNIA
JUDEŢUL CLUJ
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEJ
Str. 1 Mai nr. 2, Dej

Telefon: +40 364/ 149 715
Adresa email: cniptdej@gmail.com

www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 - 2024. UAT Dej