Biserica ,, Adormirea Maicii Domnului ’’ din Dej, edificiu situat pe actuala stradă Regina Maria, nr. 4, este un lăcaș de cult în stil baroc, consacrat în anul 1895.
Prima biserică a parohiei “Adormirea Maicii Domnului “ – Dej II a fost construită în anul 1799 din lemn şi acoperită cu șindrilă. Pe locul fostei bisericuțe s-a zidit actuala biserică între anii 1893 -1895. În anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, lăcașul a fost trecut de autoritățile comuniste în folosința Bisericii Ortodoxe Române .
Între anii 1989- 1995 biserica a fost extinsă, restaurată capital, consolidată, retencuită şi pictată. S-au adăugat balcoane sprijinite pe coloane pentru a i se mări capacitatea de utilizare. Are forma de navă-patrulater este construită din zid şi contraforţi de beton pe care se sprijină bolta semicirculară şi are un singur turn – clopotniţa, de alfel ca majoritatea bisericilor din Transilvania. Are două clopote de 500 kg şi 280 kg, acţionate electric;
Fresca bisericii în stil neobizantin, a fost pictată intre anii 1995-1996 de către pictorii Toader Ştefan din Şomcuta – Maramureş şi Tistu Victor din Bacău, ajutaţi de Cristian Dosa din Dej ;
Biserica a fost resfintiţă la data de 27 octombrie 1996 de către IPS Arhiepiscop Bartolomeu V. Anania înconjurat de un sobor de 35 preoţi şi diaconi din municipiul Dej şi imprejurimi şi în prezenţa a câtorva mii de credincioşi.
Câteva elemente legate de profilul actual al parohiei: Parohia are în prezent aprox. 3.000 de credincioşi. La biserică activează încă din perioada interbelică un cor mixt pe patru voci. Din 1987 corul este condus de către profesorul şi compozitorul Teodor Sechei. Se organizează în biserică concerte de colinzi si concerte pascale, lansări de carte cu tematică religioasă, seri duhovniceşti organizate cu sprijinul Ligii Tinerilor Ortodocși Dej, cu invitaţi de seamă dintre profesorii de teologie de la Facultatea din Cluj- Napoca, părinţi duhovnici de la mănăstirile Nicula, Sâmbăta, Lupşa, Caşiel, proiecții de filme religioase, expoziție de pictură religioasă pe sticlă etc.
ROMÂNIA
JUDEŢUL CLUJ
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEJ
Str. 1 Mai nr. 2, Dej
Telefon: +40 364/ 149 715
Adresa email: cniptdej@gmail.com