+40 364 149 715
  • Romania
  • English
  • French
  • German
Ne găsiți și pe:

Obiective turistice

              Biserica Reformată, numită şi “Biserica Sf. Ştefan”, situată în partea dinspre apus a pieţei, zidită în stil gotic târziu transilvan, a fost edificată între anii 1450-1504. Turnul înalt de 72 de metri (împreună cu acoperişul de tinichea) a fost zidit în anul 1643 de maestrul Ioan Acs, după cum ne dovedeşte un document din arhiva oraşului, şi a fost ridicat pe spezele oraşului. Cele patru turle de pe acoperișul turnului semnificau în acele timpuri  statutul cu drept de judecată al orașului. Turnului i s-a alipit o scară spiralată de plan octogonal care îi conferă unicitate arhitecturală bisericii. Parterul turnului este deschis prin arcade laterale, aici se mai păstrează pornirile nervurilor bolții în stea. Intrarea navei din turn are un portal cu închidere în arc frânt, prevăzut cu un ancadrament bogat, profilat din piatră. Ferestrele ogivale ale navei sunt decorate cu mulură, iar fereastra estică de la etajul sacristiei are un decor mai bogat sculptat in piatră.

           Spațiul interior monumental al navei este acoperit de tavanul casetat de culoare albastru-închis, contruit în anul 1779, acesta fiind deja al treilea tavan al bisericii, la care se mai adaugă două bolți medievale prăbușite.Prima boltire era sprijinită de contraforturile exterioare iar. nervurile acesteia se înălțau din console alungite. A doua boltă construită în stil gotic târziu a fost sprijinită pe stâlpi adosați în interiorul bisericii și a fost construită la început de sec. XVI. În partea vestică a navei se ridică tribuna orgii, construită pe două nivele în stil istoricizat, reutilizând și casete pictate ale primului tavan casetat.

          Lîngă arcul de triumf care separă nava de cor se află amvoul cioplit în piatră, realizat de scultorul David Sipos, în anul 1752 și pictat ulterior, în anul 1779. Corul este acoperit de o boltă barocă sprijinită pe consolele originale în stil gotic. Ușa de sacristie are un ancadrament medieval, iar parterul sacristiei este acoperită cu o boltă gotică în cruce iar etajul acesteia dispune de o boltă în rețea.

          Cea mai veche inscripţie de pe biserică este datată din anul 1550, alta din anul 1650 şi celelalte trei din anii 1712, 1779 şi 1806. Toate cele cinci inscripţii amintesc de restaurările făptuite în anii respectivi.
           Până în anul 1887, biserica a fost înconjurată cu bastioane şi fortăreţe, iar împrejurul bisericii se folosea ca loc de înmormântare pentru ctitorii bisericii şi a familiilor alese. Fortăreţele au servit ca loc de refugiu în vreme de pericol. O parte din aceste fortăreţe au fost demolate în anul 1882 şi cealaltă parte în 1887 pentru lărgirea pieţei. În acest an s-a clădit şi actualul zid împrejurul bisericii. 

          Dintre lucrările de reabilitare ale ultimelor decenii menționăm confecționarea ușilor actuale ale bisericii în anul 1900, reconstruirea balconului pentru cor și orgă, în anul 1905, de către firma Angster. În anii 1914-1918 s-au turnat clopote noi din donațiile enoriașilor, cele vechi fiind confiscate pentru muniții în Primul Război Mondial. În 1950 s-a renovat și electrificat orga, instalându-se curentul și gazul. 

         Biserica se află pe lista monumentelor istorice urmând ca anul viitor să intre într-un amplu proces de restaurare cu a durată de patru ani.



  • image description
    Biserica Reformată
  • image description
    Biserica Reformată
  • image description
  • image description
  • image description
  • image description
  • image description
  • image description
  • image description

ROMÂNIA
JUDEŢUL CLUJ
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEJ
Str. 1 Mai nr. 2, Dej

Telefon: +40 364/ 149 715
Adresa email: cniptdej@gmail.com

www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 - 2025. UAT Dej