+40 364 149 715
 • Romania
 • English
 • French
 • German
Ne găsiți și pe:

Resurse turistice antropice

Începuturile tratamentului balnear la Turda sunt situate în anul 1840, când doctorul Iosif Hanko pune bazele staţiunii Băile Sărate Turda, prin amenajarea lacului Roman. Lacurile de la Durgău au fost utilizate pentru balneaţie şi terapie în mod empiric şi cu amenajări minime încă din secolul al XIX-lea. Apele mineralizate clorosodice au fost utilizate pentru tratarea afecţiunilor reumatismale, de circulaţie periferică şi a afecţiunilor ginecologice.
Conținutul ridicat de clorură de sodiu (sare gemă) din apa lacurilor (10% la suprafață; 28% la 30 m adâncime) face ca fenomenul de heliotermie să fie foarte intens. Amenajarea lacurilor Ocnei și Rotund de la Durgău este un prim pas spre valorificarea complexă a potenţialului terapeutic al zonei.
Pentru confortul turiştilor au fost amenajate locuri cu nisip pentru plajă, pontoane din lemn, duşuri şi un bar cu terasă.

Tarife pentru acces la Strandul Durgău.

Categorie

1 zi

Abonament

Tarif unic după ora 17:00

6 zile

12 zile

Adulți

10 lei

50 lei

100 lei

5 lei

Copii, elevi, studenți

5 lei

25 lei

50 lei

Pensionari

5 lei

25 lei

50 lei

Copiii sub 3 ani

Gratuit

Șezlongurile pot fi închiriate la prețul de 10 lei/ zi.
Copiii, elevii și studenții vor face dovada cu legițimatie /carnet vizat la zi;
Pensionarii vor dovedi calitatea cu un cupon de pensie.

Majoritatea lacurilor cu efecte terapeutice din Ardeal se leagă de cele două zăcăminte de sare care sunt parte integrantă a zăcămintelor de sare formate pe marginea bazinului Transilvaniei. Zăcămintele din zona Turzii sunt mai aproape de suprafaţă, deci au fost mai uşor de exploatat chiar din cele mai vechi timpuri. Aşa se explică urmele de exploatare de pe vremea romanilor.
Lacurile actuale sunt de origine antropice, majoritatea formate în urma exploatării de suprafaţă, altele au apărut în urma surpării ocnelor. O altă explicaţie a formării lacurilor este cea a dizolvării sării de catre apă şi afundării (tasării), prin această metodă formându-se lacuri mai puţin adânci. Aceste lacuri se alimentează cu apă pluvială, apă din pânza freatică şi rareori din izvoare sărate.

Se pot distinge 2 tipuri de lacuri: lacurile de ocne de pe vremea romanilor şi cele din exploatare la zi, exploatare din evul mediu şi era nouă.
În Turda un singur lac s-a format prin surparea ocnei şi acesta a fost Lacul 1, care, în urma surpării pământului de pe dealul de deasupra, a fost acoperit.
Lacurile au, de cele mai multe ori, formă rotundă, ceea ce arată că exploatarea s-a făcut în formă de clopot. Alte lacuri au forme trapezoidale sau ovale. Exploatarea de zi nu a depăşit adâncimile de 20 - 25 m, deci nici lacurile nu sunt foarte adânci, mai ales ca malurile lor s-au mai surpat în timp.
Temperatura apelor acestor lacuri la suprafaţă se apropie de temperatura exterioară, dar în adâncime, chiar și iarna, este între 10 - 20 de grade C. Unde există un strat de apă dulce la suprafaţa lacului putem vorbi de heliotermie, unde acesta lipsește apare homotermia. În lacurile care depăşesc 15 m adâncime se formează o temperatură stabilă.
În general, concentrația de sare în apă este stratificată, mai puțin la suprafaţă şi creşte treptat spre fundul lacului. În general primăvara este o tendinţă de scădere a concentraţiei o dată cu topirea zăpezii şi creşterea nivelului de precipitaţii şi creşte cel mai mult în lunile de vară, când ajunge mai puţină apă dulce în lacuri sau în lunile de iarnă, sub temperatura de îngheţ.
Pe fundul fiecărui lac sărat se acumulează nămol cu efect terapeutic. Calitatea acestuia este condiţionată de mai mulţi factori, cum ar fi cele fizice-chimice (temperatură, concentraţia de săruri minerale) şi biologice (prezenţa microorganismelor în apă) care îmbogăţesc cu materie organică nămolul acumulat.

Deşi exploatările romane probabil s-au surpat, în aceeaşi zonă s-a continuat exploatarea şi în era medievală, eră din care în acest mic bazin au rămas 4 lacuri distincte: lacul Roman (ştrandul de azi), Tarzan (lacul fără fund), Privighetoarea şi Ciki (Csíki).

Lacul Roman
Sub denumirea Ştrandul Băile Turda găsim de fapt lacul Roman, lac format din exploatarea la zi a sării încă de pe vremea romanilor. Suprafaţa lacului este puţin mai mare de 3500 mp, iar alimentarea lacului se face din apele pluviale, dar şi din alte surse (posibil izvoare), dat fiind că în vremurile secetoase apa scade foarte mult. Având în vedere calitatea de ştrand a lacului, apa a fost reîmprospătată periodic din lacul Tarzan pentru a menţine igiena ştrandului.

Lacul Tarzan
Lacul Tarzan se află în colţul sud-estic al micului bazin. Malurile nord-est şi sud-est au fost întărite ca să se prevină surparea lor. Se numeşte lacul fără fund pentru că e cel mai adânc din zonă. În 1937 J. Maxim a măsurat 19 m în mijlocul lacului, dar în 1978 adâncimea a scăzut la 11,20 m. Forma este de cerc având diametrul de 65 m, patul lacului adâncindu-se în formă de tulnic. A pierdut cantitate mare de apă din cauza folosirii apei la tratamentele cu apă sărată şi "extragerea" apei în ştrand. Cu o cantitate generală de 19.000 mc de apă are cel mai mare debit chiar faţă de lacul Csiki care are o suprafaţă mai mare, dar adâncime mai mică.

Lacul Privighetoarea
Cel mai mic lac al acestui bazin, are formă de cerc, alungit nord-vest spre sud-est, cu maluri joase şi puţin adânc. Adâncimea maximă este de aproximativ 7 m, deşi în 1933 depăşea 14 m, ceea ce înseamnă că lacul suferă de încărcare rapidă. Multă vreme s-au aruncat in lac chiar si materiale de construcţii, deşi acest lac are (avea) cea mai mare concentraţie de sare din cele 4. Momentan debitul nu depăşeşte 2000 mc. De pe fundul lacului aproape că a dispărut nămolul atât de preţios, în unele locuri abia are 10 cm grosime.

Lacul Ciki (Csíki)
Se află pe latura nord-est a bazinului cu maluri abrupte dinspre est. Malurile vestice însă sunt plate, acoperite cu iarbă, prielnice activităţilor sportive şi de campare. Nu are o formă regulată, este alungit din nord spre nord-vest, sud spre sud-est, având o lungime de 85 m, lăţime maximă de 65 m. Ca suprafaţa este cel mai mare lac al acestui bazin, cu 4908 mp. Acest lac este alimentat cu apă din izvoarele cu apă dulce din malurile nord-vestice şi est, nord-estice, ceea ce a şi dus la diluarea sării până când a devenit apă dulce. Acesta este dovedită de prezenţa vegetaţiei şi faunei bogate. Lacul adăposteşte o gamă largă de păsări şi peşti mai ales din familia crapului (caras). • image description
  Baile Sarate Turda
 • image description
  Baile Sarate Turda
 • image description
  Baile Sarate Turda
 • image description
  Baile Sarate Turda
 • image description
  Baile Sarate Turda

ROMÂNIA
JUDEŢUL CLUJ
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEJ
Str. 1 Mai nr. 2, Dej

Telefon: +40 364/ 149 715
Adresa email: cniptdej@gmail.com

www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 - 2022. UAT Dej